Tips: plannen

Vandaag begint het tweede deel van Nederland weer aan een nieuw schooljaar. Daarom leek dit me een goed moment om mijn tips te delen over een planning maken. De meeste mensen weten wel hoe zij een planning moeten maken, maar je aan deze planning houden is dan weer heel lastig.

Schrijf al je vaste activiteiten op.
Schrijf al je vaste dagelijkse bezigheden op. Schrijf bijvoorbeeld op hoe laat je op school/ werk begint en hoe laat je klaar bent. Hier zijn aparte schema’s voor, waarin je de tijden kunt kleuren waarin je bezig bent. Maar je kunt natuurlijk ook in je agenda de tijden noteren. Na dat je dit hebt opgeschreven schrijf je daar ook alle andere vaste activiteiten aan toe. Zo kun je denken aan een bijbaan, sporten, eten, slapen en ontspanning. Als je voor school of werk moet reizen kun je dit ook meenemen in je schema. Je weet dan dat je bijvoorbeeld een uur minder de tijd hebt.

Na dat je alle vaste activiteiten hebt opgeschreven, weet je welke dagen het drukker voor je is en welke dagen je meer tijd hebt. Daarmee kun je rekening houden met plannen.

Als je gaat plannen kun je dit voor een week of een dag doen. Ik doe het meestal voor de hele week, omdat ik niet alle dagen de tijd heb om extra taken toe te voegen. Maar ga je bijvoorbeeld elke dag naar school kun je het ook per dag doen. Dan wordt dit dus ook één van je vaste taken.

Voordat je gaat plannen schrijf je alle taken op die je tijdens de week wilt uitvoeren. Bij deze taken maak je ook een inschatting hoe lang je over deze taak denkt te gaan doen. Je schrijft dus het aantal minuten achter de taak. Nu kun je dus makkelijk gaan kijken op welke dag je tijd hebt voor je taak.

Hieronder is een afbeelding van het tijdschema wat je zou kunnen gebruiken. Wil je het bestand zelf hebben, dan kun je me een mailtje sturen. 

Hierboven heb ik een voorbeeld van mijn eigen kleurenschema. Ik volg een deeltijdopleiding waardoor ik maar één dag naar school ga. Daarnaast loop ik één dag stage en werk ik twee dagen per week. Op woensdag heb ik een vrije dag. Hierin plan ik dus alle taken voor school. Dit verspreid ik wel ook over de donderdag- en vrijdagavond en de zaterdagochtend.
Op deze manier ben ik begonnen met plannen. Dit heeft mijn mentor in 3 havo aangeraden om te maken. Nu gebruik ik de Mascha planner. Wat voor mij erg goed werkt is het drie vakken schema.

Voor mij nog een lege week. Ik begin pas 2 september weer op school. Dus de maandagen zijn bij mij gevuld met school. Op dinsdag heb ik stage en donderdag en vrijdag werk ik als onderwijsassistent. Dat houdt in dat ik mijn taken vooral op woensdag en in avonden indeel. Daarnaast houdt ik ook alles voor mijn blog bij in mijn planner. Zo houdt ik bij welke blogpost er online komt en welke foto ik daarbij plaats op Instagram. Rechts van de planner is ruimte voor notities, hier schrijf ik op wat ik voor mijn blog en Instagram nog moet doen. Maar dit zou je ook kunnen gebruiken om je wekelijkse taken op te schrijven en daarna pas in te plannen op een willekeurige dag.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips voor het plannen hebben, mocht je nog vragen hebben stel ze dan vooral in de reacties. Zou je nog meer tips willen? Zo ja, waarover zou jij nog meer tips willen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s