De Torenclub – Marianne van der Wal

De Torenclub
En het geheim van de grafheuvel
Marianne van der Wal
Gepubliceerd op 10 februari 2020
Dutch Venture Publishing
ISBN 978 94 92585 46 2
Jeugdboek

Joost is twaalf jaar en woont samen met zijn zusje en ouders in een gezellig dorp. De vader van Joost is de eigenaar van het plaatselijke oudheidsmuseum. Helaas komen er steeds minder mensen in het museum. Joost is bang dat hij moet verhuizen als het zo verder gaat.
Dan stuiten Joost en klasgenootje Karlijn op een geheimzinnige grafheuvel. In de gangen vinden zij raadsels die verwijzen naar een eeuwenoud mysterie en een nooit gevonden schat. De schat zou wel eens het museum kunnen redden. Al snel blijken er kapers op de kust om toch bij de schat te komen zal Joost samen moeten werken met de pestkoppen uit de klas. Gaat het hen lukken om samen de schat te vinden?

Joost is twaalf jaar en de zoon van een museumeigenaar. Joost is erg geïnteresseerd in de geschiedenis, tot ergernis van enkele klasgenootjes.
De hoofdpersonen deden erg veel zonder toezicht van een ouder en deden dit voornamelijk achter hun rug om. Ik denk dat het voor de doelgroep van dit boek herkenbaar is om niet alles te willen delen, niet meer op te willen passen en zelf op avontuur uit te gaan. De personages maakten naar mijn mening wel enkele onrealistische beslissingen. Wel begreep ik het gevoel dat de auteur over heeft willen brengen hiermee.

Niet alle personages zijn leuk aan het begin van het verhaal, maar als je verder leest, kom je erachter dat er een reden is voor het onverklaarbare gedrag dat werd vertoont.

Marianne van der Wal heeft een fijne, beschrijvende schrijfstijl. Wat ik een pluspunt aan het boek vond, zijn de nieuwe woorden die worden aangeboden. Voor de doelgroep zitten er een aantal ‘moeilijke’ woorden in het boek, maar Marianne van der Wel weet ook de betekenissen op een fijne manier in het verhaal te brengen.

In het boek staan ook een aantal kleine tekeningetjes. Dit zijn echt ontzettend leuke details bij het verhaal. Ook de cover spreekt enorm voor het boek.

Het einde vond ik erg leuk en geeft ook aan de doelgroep een belangrijke les mee. Ik zou dit boek aanraden aan kinderen die geïnteresseerd zijn in archeologie of geschiedenis.

Als leerkracht zou ik dit boek niet voorlezen, wel ga ik het boek zeker aanraden aan individuele leerlingen. Ik zou het boek niet voorlezen omdat de beschrijvende situaties lastig kunnen zijn. Bij het lezen merkte ik dat ik best wel in de war was met de verschillende gangen in het gangenstelsel, voor een klas zou dit nog wat minder overkomen. Ik kijk erg uit naar een volgend avontuur van De Torenclub.

Van Dutch Venture Publishing ontving ik een leesexemplaar. Waar ik de uitgeverij voor wil bedanken. Dit heeft echter geen invloed op mijn mening.

2 gedachten over “De Torenclub – Marianne van der Wal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s