Vissen praten niet – Tine Bergen

Op een ochtend na het hardlopen staat de politie bij Flo voor de deur. Ze wordt verdacht van moord op David De Vadder. Hij is de vader van één van de kleuters uit haar klas. Het verhoor gaat over alles waar Flo David van beschuldigt. Over blauwe plekken en toevallig opgevangen bedreigingen.

@DeJufLeest

Flo is kleuterjuf en ze begint net weer met werken na een groot verlies. In haar klas zit Arthur, hij is een stille jongen. De situatie bij Arthur thuis, laat Flo niet los. Zij wil ervoor vechten om het beter te maken. Maar is de situatie eigenlijk wel zoals Flo denkt.
Flo gaat samen met Stefanie op vakantie naar zee. Stefanie heeft haar eigen problemen en vind dat Flo doorslaat. Op vakantie komt Flo een ontzettend knappe man tegen, maar ook blijkt een verleden te hebben.
Wat de schrijfster ontzettend goed heeft gedaan is de situatie rond de moeder, Arthur en zijn broertje te schetsen. Je leeft echt met hen mee.
Ook Stefanie, de vriendin Flo, heeft het niet makkelijk. Haar problemen zorgen voor wat luchtigheid in het verhaal.

In het verhaal spelen heel veel toevalligheden. Je zou dit op kunnen vatten als vooraf uitgeplant door het hoofdpersonage of ongeloofwaardig. Tijdens het lezen, ging ik helemaal mee in het vooruit bedenken. Nu na het lezen zijn het wellicht toch iets te veel toevalligheden.
Er gebeurt veel en dit volgt elkaar in hoog tempo op. Dit leest prettig doordat je telkens achter iets nieuws komt of iets verdachts ontdekt.
Het einde vond ik erg mooi omschreven. Hier komt de titel duidelijk in terug. Om achter de waarheid te komen, moet je niet alleen luisteren naar wat er gezegd wordt maar juist naar wat er niet wordt verteld.

In het verhaal kijk je naar het heden, maar ook naar afgelopen zomer. De stukken in het heden staan cursief. Hierdoor heb je geen verwarring over wanneer het zicht afspeelt. Het zijn ook erg korte hoofdstukken die vlot weglezen.

Over het boek ben ik ontzettend positief. Tuurlijk zijn er wat puntjes van te veel opvolgende toevalligheden. Maar wat het boek zo sterk maakt is de herkenbare situatie. Nu hoop ik dat niemand in de situatie van Arthur zit of heeft gezeten, maar iedereen kan zich hier waarschijnlijk wel in inleven. Zelf werk ik in het onderwijs en snap ik de machteloosheid van Flo heel goed, al zou ik er zelf wel anders mee omgaan. Ik heb dit boek 4,5 ster gegeven door de onderliggende boodschap, Vissen praten niet.

Vissen praten niet
Tine Bergen
Paperback, 223 pagina’s
Gepubliceerd in 2019
Uitgeverij Vrijdag
ISBN 978 94 600 177 80

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s