De Executie – Daniëlle Bakhuis

Het collectief is aan de macht en alle levens zien er hetzelfde uit. Maar wie zich niet aan de kleding-, eet-, woon- een leefregels houdt, wordt keihard gestraft. De doodstraf is opnieuw ingevoerd. Voor jongeren betekent dit dat zij met vijf gedetineerden tegelijk in een kooi hangen. Eén van hen zal een tweede kans verdienen. De anderen vier zullen de bodem onder hun voeten voelen zakken. En dit allemaal wordt live op televisie uitgezonden.

In de executie lees je mee vanuit vier van de vijf jongeren die worden opgesloten in een kooi. Na een x aantal hoofdstukken ga je door naar de volgende en zie je de eerdere personages alleen nog vanuit de ogen van een ander.
Alle vijf de jongeren hebben een misdaad begaan in de ogen van het collectief. Dit kunnen kleine misstappen zijn of grote misdaden. In de eerste paar hoofdstukken kom je erachter waar de vijf terecht voor staan. Naarmate het boek vordert, kom je achter de motieven van deze daden en krijg je een ander beeld van de jongeren.
Ondanks dat je elke keer kort met één van de jongeren meeleest, kun je wel een band met hen opbouwen. Er was één persoon waar ik minder mee had en dat de vijfde in de kooi. Vanuit dit personage lees je niet, wellicht heeft het daarmee te maken (maar ook met bepaalde acties en opmerkingen).

Er zijn meerdere plottwist waardoor je het boek echt niet meer weg wilt leggen. Vooral in het tweede deel gebeurt er veel in een snel tempo.
Het einde voelt nogal triest aan, maar door een kleine verandering is het een erg mooi einde geworden.

Ondanks dat je met meerdere personages meekijkt is het verhaal ontzettend pakkend geschreven en had ik wel het gevoel een band met de personages op te kunnen bouwen.
Het boek is chronologisch geschreven. Ook bij de wisseling tussen personages vorder je verder in de show. Er zijn wel korte terugblikken, maar geen gebeurtenissen uit meerdere personages geschreven. Dit hield voor mij echt de vaart in het verhaal.

Voor mij is De executie zeker een aanrader. Er gebeurt veel en ook veel onverwachte wendingen.
Dit zorgt ervoor dat je door wilt blijven lezen. Dus heb je zin een spannend boek kijk dan zeker eens naar De executie.

De Executie
De liveshow waarbij de bodem letterlijk onder je voeten vandaan zakt
Daniëlle Bakhuis
Paperback, 246 pagina’s
Gepubliceerd in april’19
Uitgeverij Van Goor
ISBN 978 90 00 36597 5
NUR 285

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s