Levy en het witte wonderdoosje – Lara Reims

Daar ligt het. Op straat. Een klein, wit, glanzend doosje. Voor Levy zich kan bedenken, zit het al in haar zak. Het helpt haar de dag door. Een gewone schooldag, met sommen die ze fout doet omdat ze even aan iets anders dacht. Met de stemmen van de kinderen om zich heen. De stemmen die zeggen dat ze niks kan. Steeds legt ze dan even haar hand om het doosje dat aanvoelt als een gladde kastanje. Wat zou het zijn?

Dan beginnen er vreemde dingen te gebeuren. Ze krijgt een raar bericht op de computer bij haar vader. En een gek sms’je op haar telefoon. Kan het doosje haar helpen, of is ze in gevaar?

Levy zit in groep acht en heeft het niet fijn in de klas. Ze wordt gepest, maar weet niet goed of ze dit tegen iemand moet vertellen. Terwijl ze hier mee worstelt komt het volgende probleem. Ze moet dit jaar haar eindtoets gaan maken, maar hoe ze dat gaat doen met alle stemmen in haar hoofd, weet ze nog niet.

Naast de problemen op school gaan haar ouders ook nog scheiden. Levy voelt zich hier heel schuldig over en weet niet goed hoe ze haar ouders kan helpen. Het enige voordeel is dat Robin haar nieuwe buurjongen wordt. Bij hem kan Levy helemaal zichzelf zijn. Ze wil dan ook niets liever dan samen Robin naar de middelbare school, maar dan moet ze de eindtoets wel goed maken. En of dat gaat lukken.

Levy is een vrolijk meisje, maar ze heeft het moeilijk op school. Niet alleen door het pesten, maar ook omdat haar gedachtes alle kanten op gaan. Zelf heeft ze hier niet zoveel last van, maar alle mensen om haar heen lijken het niet te willen begrijpen. Gelukkig leert ze Robin kennen. Hij vindt Levy wel leuk zoals ze is.

Levy maakt veel groei door in het boek. Ze is een stoer meisje en leert zichzelf steeds meer kennen, met behulp van het witte doosje. Het witte doosje geeft haar zekerheid, maar is het ook veilig en kan het haar echt helpen.

In het boek gebeuren er veel actuele thema’s. Er zitten onderwerpen in waar helaas veel kinderen op de basisschool al mee te maken hebben. ‘Een verhaal over jong zijn in een veranderende wereld, over pesten, ouders, schuld en vriendschap.’

Het einde vond ik echt geweldig. Levy is zo’n stoer meisje, je gaat echt van haar houden.

De schrijfstijl van Lara Reims vond ik zelf heel erg fijn. Het zijn korte hoofdstukjes en de spanning is goed verdeeld. Ook zijn de thema’s goed verdeeld over de hoofdstukken. De gebeurtenissen voelen heel natuurlijk en volgen niet te snel op elkaar.

Ik raad dit boek aan, aan alle bovenbouwleerkrachten. Vanaf het allereerste hoofdstuk wilde ik weten hoe het verder zou gaan met Levy. En ik weet zeker dat dit verhaal ook goed aanslaat bij de jeugd, de doelgroep. Ik raad het boek wel pas aan vanaf de bovenbouw, groep 6-8, omdat de spanning voor Levy voor jongeren kinderen niet heel relevant is. Wel hoop ik dat ik snel zo’n soort boek mag ontdekken voor jongeren kinderen.

Levy en het witte wonderdoosje
Lara Reims
Hardcover, 222 pagina’s
Gepubliceerd op 12 september’20
Hamley Books

Van Hamley Books ontving ik een leesexemplaar. Waar ik de uitgeverij voor wil bedanken. Dit heeft echter geen invloed op mijn mening.

Een gedachte over “Levy en het witte wonderdoosje – Lara Reims

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s